mag. Tadej Rupel, Ministrstvo za zunanje zadeve: Evropa, pripravljena na digitalno dobo
Sreda 16.12.2020, ob 09:45

"Evropa, pripravljena na digitalno dobo" se imenuje ena od šestih glavnih ambicij EU v naslednjih letih in dolgoročnejše.

Digitalizacija in razvoj umetne inteligence (UI) vedno bolj pridobivata na pomenu v vseh plasteh našega življenja. Slovenija želi postati mednarodno prepoznavna in napredna digitalna družba, ustvariti želi referenčno okolje za uvajanje inovativnih pristopov pri uporabi digitalnih tehnologij ter krepiti strateško avtonomijo in zmogljivosti EU pri spopadanju s krizami, kot so kibernetski napadi.

Slovenska javna uprava je s prvo stopnjo digitalizacije začela zelo zgodaj, v letih 2002- 2004, bili smo enih izmed prvih v Evropi, kasneje pa smo v tem razvoju malo popustili. Govorili bomo o tem, kje se Slovenija v mednarodnem merilu nahaja na lestvici razvitosti digitalnega gospodarstva in družbe in kakšna so njena prizadevanja v mednarodnem okolju, še posebej v pripravah na predsedovanje Svetu EU na področju digitalizacije in umetne inteligence.

Ali slovenski pospešen razvoj digitalne družbe izkorišča razvojne priložnosti IKT za izboljšanje kakovosti življenja in kakšno strategijo delimo znotraj EU? Kakšna so ocenjena tveganja za države, ki ne bodo vključene v prvi val digitalizacije in bodo vztrajale na preživetih modelih proizvodnje in storitev? Kako lahko digitalizacija postane prihodnji gonilnik rasti za centralno in vzhodno Evropo, kako se zaradi digitalizacije spreminja model zaposlovanja in kje se nahajajo slovenska pametna mesta v primerjavi z Evropo in svetom?

Generalni sponzor
Partner
Zlati sponzor
Sponzorji
Z nami so
razvoj rešitve bplanet d.o.o.